Συνδεσμολογία πρίζας φώτα τρέιλερ

Τα ηλεκτρονικά συστήματα (Φώτα), στα ρυμουλκούμενα οχήματα είναι σημείο αναφοράς βασικότατο για την ασφάλεια μας. Ο φωτισμός λειτουργεί από τους αισθητήρες του αυτοκινήτου, φορτηγού ή τρακτέρ δίνοντας εντολές στην θηλυκή πρίζα του κοτσαδόρου (φις) του οχήματος και στην συνεχεία συνδέοντας την αρσενική πρίζα του ρυμουλκούμενου (Τρέιλερ, Καρότσα, Πλατφόρμα κτλ) ενεργοποιείτε ο φωτισμός αυτού. Παρακάτω δείτε την διεθνή συνδεσμολογία ηλεκτρολογικής σύνδεσης των κοτσαδόρων όπως και τον αναλυτικό πινάκα στη Φώτο.

Σύνδεση πρίζας φώτα τρέιλερ με 7 ακίδες ISO 1724

Φυσική σχεδίαση σύμφωνα με το πρότυπο ISO 1724. Ο σύνδεσμος 7 ακίδων χρησιμοποιείτε σε όλα νεότερα ρυμουλκούμενα. Στα παλιότερα ρυμουλκούμενα υπάρχουν μερικές φορές μια ρύθμιση 5 συρμάτων χρησιμοποιώντας ένα βύσμα 7 ακίδων. Στις περιπτώσεις αυτές, αποκλείστε τη σύνδεση για τον οπίσθιο φώτα (58R) και τον οπίσθιο φανό ομίχλης (54G) και συνδέστε τα πίσω φώτα μόνο για τον ακροδέκτη για αριστερό πίσω φως (58L). Η ένωση των ακίδων για τα δεξιά και τα αριστερά πίσω φώτα (58R και 58L) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα γερμανικά αυτοκίνητα όπου είναι δυνατή η ενεργοποίηση μόνιμων φώτων μόνο στη μία πλευρά του οχήματος.

Σύνδεση πρίζας φώτα τρέιλερ με 7 ακίδες.

1 (L)  Κίτρινο – Φλας αριστερό
2  (54G) Μπλε – Πίσω φώτα ομίχλης
3 (31) Λευκό – Γείωση (Σώμα)
4 (R) Πράσινο – Φλας δεξί
5 (58R) Καφέ – Δεξί πορείας
6 (54) Κόκκινο – Στοπ
7 (58L) Μαύρο – Αριστερό πορείας

 

Σύνδεση πρίζας φώτα τρέιλερ 13 ακίδων ( ISO 11446 )

1 Κίτρινο: Φλας αριστερό
2 Μπλε: Πίσω φώτα ομίχλης
3 Λευκό: Γείωση για ακίδες 1 έως 8
4 Πράσινο: Φλας δεξί
5 Καφέ: Δεξί πορείας
6 Κόκκινο: Στοπ
7 Μαύρο: Αριστερό πορείας
8 Ροζ: Λυχνία οπισθοπορείας
9 Πορτοκάλι +12V τροφοδοσία ρεύματος μόνιμο
10 Γκρί  + 12V μέσω εντολής
11 Ασπρο / Μαύρο – Γείωση (-) για τον ακροδέκτη 10
12 Λευκό / Μπλε – Προορίζεται για μελλοντική κατανομή
13 Λευκό / Κόκκινο – Γείωση (-) για τον ακροδέκτη 9

Για τον σύνδεσμο 13 ακίδων υπάρχουν οι ακόλουθες συμπληρωματικές πληροφορίες:

  • Οι ακροδέκτες 3, 11 και 13 δεν πρέπει να συνδέονται στο ρυμουλκούμενο για να αποφεύγεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των τύπων κυκλωμάτων και του υπερβολικού ρεύματος εάν δεν λειτουργεί ένας ακροδέκτης γείωσης.
  • Οι ακροδέκτες 5 και 7 δεν πρέπει να συνδέονται στο ρυμουλκούμενο για να αποφευχθούν προβλήματα σε οχήματα με χωριστά κυκλώματα για αριστερή και δεξιά πλευρά.
  • Προηγουμένως κατανεμημένο σε ανίχνευση ρυμουλκούμενου στο ISO 11446: 2002 (το όχημα μπορούσε να ανιχνεύσει ότι ήταν συνδεδεμένο με ένα ρυμουλκούμενο χρησιμοποιώντας μια σύνδεση μεταξύ του πείρου 12 και του πείρου 3 στο βύσμα του ρυμουλκούμενου). Αυτή η λειτουργία καταργήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11446: 2004 και ο ακροδέκτης ανακατανεμήθηκε ως δεσμευμένος. Ο ακροδέκτης παραμένει δεσμευμένος για μελλοντική κατανομή στο ISO 11446-1: 2012.

Άλλες παραλλαγές αυτού του συνδέσμου υπάρχουν, αλλά είναι σπάνιες.Ο ένας χρησιμοποιείται σε εφαρμογές 24V ενώ ο άλλος χρησιμοποιείται για ADR. Η διαφορά είναι πώς είναι μηχανικά κλειδωμένα. Αυτοί οι σύνδεσμοι δεν είναι πολύ συνηθισμένοι.

Σχολιάστε